Razvojni pomen nepremične kulturne dediščine v lokalnih okoljih – prepoznavanje moči dejavnikov novega lokalizma in elementov nepremične kulturne dediščine za ohranjanje kakovosti življenja - Uršič, Matjaž (Dela - Oddelek za geografijo Filozofske fakultete v Ljubljani, 2025)
Nepremična kulturna dediščina predstavlja ključno prostorsko in simbolno vrednost lokalnih skupnosti, vendar številni primeri kažejo na njeno omejeno vključevanje v sodobne potrebe prebivalcev. V članku analiziramo, kako lahko pristopi novega lo-kalizma – kot konceptualnega okvira, ki združuje lokalne posebnosti z odgovori na globalne izzive – omogočijo boljšo aktivacijo nepremične kulturne dediščine in pri-spevajo h kakovosti življenja v skupnosti. Na podlagi pluralne analize 18 primerov nepremične kulturne dediščine iz Slovenije in tujine, zbranih s polstrukturiranimi vprašalniki med strokovnjaki za kulturno dediščino, smo ugotovili, da obstajajo po-vezave med visoko stopnjo izraženosti dejavnikov novega lokalizma in visoko stopnjo izraženosti posameznih elementov nepremične kulturne dediščine, povezanih s kako-vostjo življenja. Podatki prav tako razkrivajo velik pomen družbenih dejavnikov, kot sta družbena integracija in participacija za razvoj lokalne skupnosti skozi dediščin-ske prakse. Ugotavljamo, da na obravnavanih območjih visoke jakosti ob prisotnosti večjega števila dejavnikov novega lokalizma povzročajo sinergijske učinke, ki jih lokalne skupnosti podpirajo, medtem ko se učinki zgolj posameznih, nepovezanih dejavnikov pogosto prelivajo v pretirano poudarjanje lokalizma oziroma interesov posameznih akterjev.
Keywords: immovable cultural heritage; Kakovost življenja; Kulturna dediščina; nepremična kulturna dediščina; new localism; novi lokalizem; quality of life; Slovenia