Ukradeni otroci in na silo odpeljani otroci - Dobaja, Dunja (Studia Historica Slovenica, 2016)
Članek temelji predvsem na arhivskem gradivu, ki daje vpogled v repatriacijo ukradenih in na silo odpeljanih otrok. To dejanje so izvršile nacistične oblasti med drugo svetovno vojno na teritoriju, ki ga je okupiral nemški okupator. Poudarek raziskave je namenjen predvsem repatriaciji omenjenih otrok v letih 1946/1947, čeprav je repatriacija seveda potekala vse od konca vojne, a je to gradivo tisto, ki časovno determinira podroben pregled poteka repatriacije. Za leto 1945 tovrstnega gradiva ni bilo moč izslediti. Ker pa je sama repatriacija zgolj eno dejanje v časovno obsežnejšem postopku vključevanja največkrat tedaj žal že sirot v povojno družbo, je drugi del prispevka namenjen prav povojnemu reševanju pravnega statusa ukradenih otrok kot žrtev nacističnega nasilja na območju občin severovzhodne Slovenije in Gorenjske. Arhivsko gradivo tudi v tem pogledu iz obdobja sedemdesetih in osemdesetih let prejšnjega stoletja izkazuje potek intenzivnih razprav o zakonski ureditvi posebnih pravic ukradenim otrokom kot specifični kategoriji otrok, o čemer priča gradivo RK SZDL.
Keywords: druga svetovna vojna; nemška okupacija; otroci; repatriacija; svetovna vojna 1939-1945