Unresolved and ambiguous losses in childhood - Valenta, Tanja (Bogoslovni vestnik, 2024)
Prispevek obravnava koncept nerazrešene in dvoumne izgube v otroštvu, proučuje njene različne izraze in globok vpliv, ki ga lahko ima na posameznikovo življenjsko pot. Na podlagi teorije navezanosti, otrokovega razvoja, dvoumne izgube in nerazrešenega žalovanja avtorica kritično poudarja, kako spregledane in nevidne rane različnih izgub iz otroštva pogosto oblikujejo življenje odraslih. S tem želi osvetliti spregledane stiske posameznikov, ki jih družba pogosto ne prepozna. Avtorica poudarja pomen spodbujanja novih odnosov v varnem okolju. Pri obravnavi in razreševanju teh nevidnih ran je, tudi v smislu njenega znanstvenega prispevka, izpostavljen pomen sodobne relacijske družinske terapije. Novi odnosi lahko vključujejo tudi odnos z Bogom in veljajo za ključni vidik zdravljenja. Odnos z Bogom se obravnava kot možen način zdravljenja globokih ran iz otroštva.
Keywords: ambiguous loss; childhood; dvoumna izguba; molitev; nerazrešena izguba; otroštvo; prayer; relacijska družinska terapija; relational family therapy; unresolved loss