Prispevek k poznavanju prehrane pegaste sove Tyto alba na Ljubljanskem barju in v Sečoveljskih solinah - Sedmak, Ksenja (Acrocephalus, 2000)
Avtorica je preučevala prehrano pegaste sove na ljubljanskem barju in v Sečoveljskih solinah z metodo preiskovanja izbljuvkov. Na barju so po številu prevladovale rovke, po biomasi pa je velik delež pripadal tudi poljski voluharici. V solinah je po številu in biomasi prevladovala belonoga miš Apodemus sylvaticus. Ker pegasta sova pleni oportunistično, je vrstna sestava plena z obeh lokalitet verjetno posledica različnih razmer v njenem lovnem habitatu. Izbljuvki sov na Ljubljanskem barju so bili v povprečju večji od izbljuvkov iz solin, v njih je bilo tudi več enot plena.
Keywords: bird; Birds; ptice; sove; Animal nutrition; food; prehrana