Vloga implementacijskih raziskav pri uvajanju kognitivnih storitev v lekarniško dejavnost - Nabergoj Makovec, Urška (Farmacevtski vestnik, 2015)
Implementacijske raziskave predstavljajo pomembno orodje pri uvajanju novosti v zdravstveni sistem. Namen takih raziskav je razumeti, kaj, zakaj in kako novost (storitev) deluje v realnem okolju. Na to področje uvrščamo tudi veliko študij, ki so raziskovale, s kakšnimi ovirami in spodbudami se srečujemo pri uvajanju kognitivnih storitev v lekarniško dejavnost. Kot ovire se stalno pojavljajo pomanjkanje časa, pomanjkanje denarja ter slaba podpora in komunikacija z zdravniki. Te ovire lahko predstavljajo tudi močne spodbujevalce, čeprav zgolj spodbujevalec ne pomeni tudi uspešne implementacije. Poleg omejenih je močan spodbujevalec tudi ustrezna organiziranost dela in komunikacija v lekarnah.
Keywords: implementacijske raziskave; lekarništvo; kognitivne storitve; ovire; spodbude; lekarniška dejavnost