Mreža inovativne odličnosti mladih - model spodbujanja inovativnosti mladih - Likar, Borut (Strojniški vestnik, 2004)
Na podlagi analize stanja inovacijskih postopkov med mladimi v Sloveniji je izdelan model učinkovitega spodbujanja inovativnosti med dijaki in studenti. Glavni cilj modela je dvig stopnje inovativnosti med mladimi, učitelji mentorji in tudi v sirsem druzbenem okolju. Cilji so ozaveščanje ciljnih skupin, pridobivanje znanj in vesčin, povezanih z inovacijskimi postopki, in podpora najboljšim na določenih projektih. Struktura projekta je piramidna - izhaja iz množičnosti in je usmerjena k odličnosti - h konkretni inovaciji. Predlog temelji na podpornih dejavnostih in projektih, ki v Sloveniji že potekajo. Usmerjen je v inovativne projekte mladih, kot glavni ciljni skupini,potrebni za dosego cilja, ter vključuje tako mlade kakor mentorje. Projekt dejavno vključuje sedanje podporno okolje in tudi gospodarstvo, ki pomeni vir problemov (posredno invencij) in končnega uporabnika. Poti do inovacij sta dve: uresničitev lastnih zamisli v podjetniškem pomenu in reševanje danih problemov podjetij, ki se tam tudi izvedejo. Izredno pomembno je, da je projekt sistemsko zasnovan in voden - začne in koordinira se na drzavni ravni, izvaja prek mreze učiteljev, regionalnih ustanov ter podjetij, s tem pa vključuje regionalno in lokalno komponento. To pomeni, da se posamezne dejavnosti sinergistično povezujejo in se v invencijsko-inovacijski (I-I) verigi ne izgubi rdeča nit dejavnosti, ki vodijo do končnega rezultata.
Keywords: družba inovativna; inovativnost; izobraževanje; education; analize; modeli; inovativna družba; knowledge; znanje