Funkcije preživitka in družbena realnost preživitkarjev - Čeč, Dragica (Glasnik Slovenskega etnološkega društva, 2023)
Avtorica v prispevku na podlagi analize kriminalnih primerov iz začetka 19. stoletja in na podlagi civilnih pravd patrimonialnega sodišča Bled, predvsem iz sredine 18. stoletja, analizira dojemanje preživitka in izkušenj življenja v preživitku. Tega so na formalni in neformalni ravni uporabljali različni sloji podeželskega prebivalstva za predajo imetja (ne zgolj posesti) inter vivos, da so si zagotovili delno ali popolno oskrbo, ko so bili delovno nezmožni (praviloma zaradi starosti), a tudi za ohranitev določenega premoženja za krizne čase.
Keywords: 19.st.; kulturna zgodovina; Medgeneracijski odnosi; preživitek; staranje; Starost; Zgodovina