Diagnostika avtoimunskega pankreatitisa - Vehar, Lana (Placebo, 2022)
Avtoimunski pankreatitis je nedavno odkrita redka oblika pankreatitisa in predstavlja eno od bolezni trebušne slinavke, ki jo je mogoče zdraviti z zdravili. Diagnostična priporočila za avtoimunski pankreatitis vključujejo slikovne preiskave, laboratorijske teste in histopatološki pregled v povezavi z odkrivanjem pridruženih bolezenskih stanj in avtoimunskih bolezni ter proučevanjem odziva na zdravljenje s kortikosteroidi. Pri diagnosticiranju avtoimunskega pankreatitisa je vse pomembnejša z endoskopskim ultrazvokom vodena igelna biopsija trebušne slinavke, saj omogoči celoten pregled zgornjega gastrointestinalnega sistema in izključevanje malignih tumorjev. Zdravljenje s kortikosteroidi je utemeljeno samo pri jasni, histološko potrjeni diagnozi in izključenem adenokarcinomu.
Keywords: autoimmune pancreatitis; Avtoimunske bolezni; avtoimunski pankreatitis; biološki označevalci; biomarkers; chronic pancreatitis; corticosteroids; diagnostics; Diagnostika; histopathological findings; histopatologija; imaging; inflammatory markers; kortikosteroidi; Kronični pankreatitis; slikovne preiskave