Psihološki vidiki prehranjevalnega vedenja - Kobal Grum, Darja (Anthropos (Ljubljana), 2011)
Človekovo prehranjevanje je postalo predmet znanstvenega preučevanja šele pred nekaj desetletji. V prispevku se osredotočamo na determinante, ki določajo prehranjevalno vedenje ter na vlogo prehranjevanja kot motiva. Obravnavamo različne modele izbire hrane: razvojne, kognitivne in psihofiziološke. Opisujemo vlogo učenja v procesu prehranjevanja ter povezanost med hrano in čustvi, v okviru česar se osredotočamo predvsem na emocionalno hranjenje. Skozi vsa poglavja pa se navezujemo tudi na problematiko zdravega prehranjevanja in pomen le-tega za posameznikovo optimalno psihično in fizično funkcioniranje.
Keywords: prehranjevalno vedenje; psihologija prehrane