Homodyne quadrature laser interferometer applied for the studies of optodynamic wave propagation in a rod - Požar, Tomaž (Strojniški vestnik, 2009)
Lokalizirano Coulombovo suho trenje, ki deluje na površini palice, pomembno vpliva na širjenje optodinamskega vala. S homodinskim kvadraturnim laserskim interferometrom smo merili vpliv tornega vpetja na dinamiko palice na njenem zadnjem koncu. Meritve smo podprli s teoretičnim opisom diskretnega gibanja končno dolge palice. Ta temelji na splošnem opisu interakcije med napetostnim valom, ki ga ustvarimo z odvzemanjem snovi s kratkim laserskim bliskom, in mestom tornega vpetja.
Keywords: optodinamika; laserski interferometri; valovanje; trenje