Skladenjski in pomenski vidiki ekspresivne dvoimenske samostalniške zveze in njene formalne lastnosti v slovenščini - Lipovšek, Frančiška (Jezik in slovstvo, 2025)
V prispevku predstavimo t. i. ekspresivno dvoimensko samostalniško zvezo (EDSZ), ki izkazuje vzorec Sam1-od-Sam2 in izraža subjektivno vrednotenje Sam2 na podlagi Sam1 (npr. idiot od voznika). V teoretičnem delu obravnavamo ključne skladenjske in pomenske vidike zgradbe, pri čemer izhajamo iz študij na podlagi angleščine (prim. that idiot of a driver). Zgradba je posebna zaradi naslednjih lastnosti: ne gre za običajno razmerje med jedrom in desnim prilastkom; Sam1 in Sam2 sta v prisojevalnem razmerju (voznik je idiot); predlog je vezni element; Sam1 predstavlja skladenjsko, Sam2 pomensko jedro; Sam1 posnema pridevnik v razmerju do Sam2 (prim. idiotski voznik); pridevnik pred Sam1 lahko pomensko modificira Sam1 ali Sam2 (npr. ta neotesani idiot od voznika). V empiričnem delu na podlagi korpusno pridobljenih podatkov preverimo naslednje formalne lastnosti slovenske zgradbe: rabo zaimkov in lastnih imen, števnost in slovnično število ter vrste in vlogo modifikacije. Kljub nekaterim odstopanjem v primerjavi z angleško zgradbo (odsotnost člena, možnost rabe zaimka pred Sam2 in sprejemljivost neštevnih samostalnikov kot Sam1 in Sam2) vzorci rabe potrjujejo, da se slovenska zgradba sklada s teoretičnim opisom EDSZ, ki ga predlagajo obstoječe študije.
Keywords: ekspresivna dvoimenska samostalniška zveza; expressive binominal noun phrase; modification; modifikacija; pomensko jedro; semantic head; skladenjsko jedro; Slovene; slovenščina; subjective evaluation; subjektivno vrednotenje; syntactic head