J. J. Thomsonovo raziskovanje "negativnih in pozitivnih žarkov" - Južnič, Stanislav (Vakuumist, 2001)
V drugem delu razprave opisujemo J. J. Thomsonova raziskovanja "pozitivnih žarkov". Omenjamo tudi odmeve njegovih odkritij med slovenskimi sodobniki.
Keywords: Thomson, Joseph John, 1856-1940; elektroni; pozitivni žarki; katodni žarki; negativni žarki; biografije; fiziki