Mesto mikofenolata v nefrologiji - Bren, Andrej (Medicinski razgledi, 2006)
V članku je prikazano novejše imunosupresivno zdravilo mikofenolat, ki je razpoložljivo kot mikofenolat mofetil in natrijeva sol mikofenolne kisline. Zdravilna učinkovina obeh spojin je mikofenolna kislina. Prikazani sta farmakodinamika in farmakokinetika zdravilne učinkovine. V nefrologiji je mikofenolat najpogosteje uporabljan pri presaditvi ledvic, saj omogoča manj zavrnitev, boljše preživetje presadkov in bolnikov. Z omejenimi uspehi se uporablja tudi pri zdravljenju nekaterih oblik lupusnega nefritisa, sistemskihvaskulitisov, membranske nefropatije, fokalne segmentne glomeruloskleroze in glomerulonefritisa z minimalnimi spremembami, IgA-nefropatije in akutnega intersticijskega nefritisa.
Keywords: Kidney Transplantation; Ledvica, bolezni; Ledvica, presaditev; Kidney Diseases; Lupusni nefritis; Mycophenolic Acid; Lupus Nephritis; Mikofenolna kislina; Vasculitis; Vaskulitis; Glomerulonefritis; Glomerulonephritis; Immunosuppressive Agents; Imunosupresivi; farmakologija; drug; zdravila; nefrologija; mikofenolat; farmakodinamika