Ravnanje z odpadki ali prispevek za "sociologijo odpadkov" - Kos, Drago (Urbani izziv, 1999)
Količina in raznovrstnost odpadkov naraščata, vendar je problem tehnično relativno lahko rešljiv. To velja celo za del radioaktivnih odpadkov, ki nastajajo pri uporabi jedrske tehnologije v energetiki, industriji, znanstvenoraziskovalnih inštitucijah, medicinskih ustanovah idr. V prispevku je predstavljen poskus umestitve odlagališča nizko in srednje radioaktivnih odpadkov v Sloveniji oziroma kaj vse je priplavalo na površje zavesti ljudi, ki so bili najbolj neposredne priče iskanja lokacije odlagališča v Halozah in Posavju ob koncu osemdesetih in v začetku devetdesetih let.
Keywords: ecology; ekologija; Haloze; Lower Sava Valley; odlagališča; Posavje; radioaktivni odpadki; ravnanje z odpadki