Položaj slovenske manjšine na avstrijskem Koroškem v postmodernem družbenem utripu - Zupančič, Jernej (Dela - Oddelek za geografijo Filozofske fakultete v Ljubljani, 2022)
Prispevek prikazuje sodobne prostorske in socialne procese na avstrijskem Koroškem in analizira položaj slovenske manjšine v pogojih postmodernega družbenega stadija. Manjšina je družbeni kolektiv, ki se je skozi desetletja številčno zmanjševal zaradi asimilacije. To so sprožali tako namerni asimilacijski ukrepi na eni ter vrsta dejavnikov v družbenem okolju na drugi strani. Proučujemo, kako in v kakšni meri lahko značilnosti prostorskih struktur in življenjski slog ljudi v postmoderni družbi vplivajo na pripadnike manjšine.
Keywords: Austria; Avstrija; Carinthian Slovenes; demogeografija; družbena geografija; human geography; koroški Slovenci; narodne manjšine; Narodnosti (manjšine); national minority; population geography