Integrated electro-hydraulic machine with self-cooling possibilities for non-road mobile machinery - Ponomarev, Pavel (Strojniški vestnik, 2015)
V zadnjih letih so se zaradi uvedbe zakonodaje o izpustih Tier 4 pojavile novosti na področju necestne mobilne mehanizacije (NRMM), ki omogočajo doseganje teh strogih ciljev. V članku je predstavljen koncept zasnove samohlajenja integriranih elektrohidravličnih strojev za uporabo v NRMM. Uporabnost koncepta je prikazana na primeru integriranega elektrohidravličnega pretvornika energije (IEHEC). V članku sta predstavljena dva pristopa k hlajenju (pasivni in aktivni) električnih strojev za necestno mobilno mehanizacijo. Prvi pristop dodatno moč, ki je potrebna za hlajenje, zmanjšuje z uporabo lekažnega toka iz ohišja hidravlične opreme pod obremenitvijo, drugi pristop pa za vzdrževanje optimalnega toplotnega režima strojev uporablja krmiljeno ojačevalno črpalko. Prvi pristop je podrobneje analiziran za preverjanje, ali je pasivno hlajenje sposobno vzdrževanja temperaturnih omejitev stroja.
Keywords: efficiency; fluidna tehnika; hibridni prenosnik moči; hidravlična lekaža; hlajenje; izgube; necestna mobilna mehanizacija; rekuperacija energije; toplotni nadzor; učinkovitost