Pregled izzivov in priložnosti proizvodnje in rabe lesa za kurjavo v petih evropskih državah - Rhodiusa, Regina (Gozdarski vestnik, 2016)
Prispevek povzema rezultate triletnega projekta COOL, ki je potekal v petih evropskih državah med letoma 2012 in 2014. Osrednja tematika projekta se je nanašala na politične in gospodarske vidike proizvodnje in rabe lesa za kurjavo. Uvodnim besedam sledi pregled rezultatov primerjave nacionalnih politik in politik Evropske unije, povezanih z gozdom, ter pregled mnenj z gozdom povezanih deležnikov o proizvodnji in rabi lesa za kurjavo. V vseh analiziranih državah je politični okvir najšibkejši člen proizvodnje in rabe lesa za kurjavo. Medsektorska neusklajenost in konkurenčna raba lesa sta potencialni konfliktni točki, ki bosta lahko resno otežili doseganje političnih ciljev Evropske unije glede podnebja in energije.
Keywords: les za kurjavo; gozdarska zakonodaja; energetska zakonodaja; Europe; Evropa; SWOT analiza