Uporabnost metod GIS pri načrtovanju knjižničnih storitev - Vidiček, Matija (Knjižnica, 2010)
Geografski informacijski sistemi (GIS) so v današnjem času, informacijski dobi, vse bolj dostopni za splošno uporabo in posledično tudi vse bolj pomembni na vseh področjih uporabe. Sistem GIS je informacijski sistem, s katerim shranjujemo in obdelujemo podatke, pri čemer se od ostalih informacijskih sistemov razlikuje v tem, da ima vsak podatek še geografski položaj. Slednje nam omogoča, da lahko podatke prikazujemo tudi v obliki zemljevidov. Uporaba sistemov GIS je tako možna tudi na področju knjižničnih storitev, bodisi za analizo obstoječega stanja bodisi za načrtovanje obstoječih in potencialnih storitev. S sistemi GIS lahko geografskim podatkom dodamo tudi ustrezne demografske podatke, rezultat pa je lahko boljša analiza oziroma boljše načrtovanje. V prispevku je predstavljena možnost uporabe geografskega informacijskega sistema na področju knjižničarstva, pri čemer je podrobno prikazana pridobitev javno dostopnih geografskih in demografskih podatkov. Večina potrebnih podatkov že obstaja, potrebno jih je samo zbrati in ustrezno uporabiti. Podanih je tudi nekaj primerov, kako z uporabo sistemov GIS pripomoremo k ustvarjalnejšemu razvijanju knjižničnih storitev. Z uporabo že obstoječih podatkovveliko prispevamo k boljšemu gospodarjenju, izboljšanju učinkovitosti in smo lahko uspešnejši pri uresničevanju zastavljenih ciljev.
Keywords: splošne knjižnice; knjižnične storitve; geografski podatki; demografski podatki; knjižnični informacijski sistemi; statistična analiza