Novozelandska staroselska književnost v slovenskem prevodu - Čerče, Danica (Primerjalna književnost, 2015)
Članek obravnava slovenska prevoda romanov The Whale Rider in Whanau II maorskega pisatelja Witija Ihimaere. Prevoda presoja predvsem z opazovališča uspešnosti razbiranja in rekonstrukcije kulturnozgodovinskih in slogovnih posebnosti izvirnikov v ciljni slovenski kulturi in ob tem izpostavlja nekatere prevajalske izbore, ki bi se jim v prihodnje kazalo izogniti, da bi prevodi bolje opravljali svojo povezovalno vlogo med kulturami.
Keywords: Ihimaera, Witi, 1944-; "Legenda o jezdecu kitov"; "The Whale Rider"; "Ponesite me domov"; "Whanau II"; novozelandska književnost; staroselci; Maori; literarno prevajanje; prevodi v slovenščino; prevajalske strategije; podomačitev; potujitev