Postnatalno diagnosticiranje prirojenih nepravilnosti sečil - Ključevšek, Damjana (Slovenska pediatrija, 2023)
Slikovno diagnosticiranje je pomembno pri odkrivanju in opredelitvi prirojenih nepravilnosti sečil, na katere posumimo že v sklopu prenatalnega diagnosticiranja, takoj po rojstvu ali kasneje v življenju. Slikovno diagnosticiranje pomaga tudi pri določanju tveganja kronične ledvične bolezni v otroštvu, saj je potrebno spremljanje otrok, da zmanjšamo oziroma odložimo razvoj kronične ledvične bolezni.
Keywords: children; congenital anomalies of the kidney and urinary tract; magnetic resonance imaging; magnetna resonanca; otroci; prirojene nepravilnosti sečil; scintigrafija; scintigraphy; ultrasound; ultrazvok