Vražji krempelj - Bedek, Naja (Farmacevtski vestnik, 2018)
Vražji krempelj (Harpagophytum procumbens) uporabljajo afriška ljudstva že od nekdaj za zdravljenje številnih bolezni. Kljub temu gre za sodobni stroki dokaj nepoznano rastlino. V članku je prikazan pregled potencialnih indikacij, ki izhajajo iz tradicionalne uporabe, ter znanstvenih dokazov zanje. Vražji krempelj ima potencial za zdravljenje osteoartritisa, prav tako bi lahko z njim vplivali na naš apetit, krvni tlak in na nivo glukoze v krvi. Kliničnih raziskav je trenutno še malo, a so podatki le-teh obetavni. Potrebne so še dodatne, bolje načrtovane raziskave za odkritje novih in potrditev že obstoječih indikacij
Keywords: Harpagophytum procumbens; harpagozid; vražji krempelj