The planetary model as an organizational framework for the generation of innovation - Steiner, Gerald R. (Naše gospodarstvo, 2006)
V članku prikažemo "Planetarni model" kot metamodel za preučevanje kompleksnosti dolgoročno vzdržnih inovacij. Z vidika sociokibernetike lahko "Planetarni model" pomaga inovatorjem in njihovim ekipam, da organizirajo inovacijske procese za delo v negotovosti in v dinamiki kompleksnih inovacijskih problemov. Zato poudarjamo pomembnost ustvarjalnega reševanja problemov. Te vzajemne odvisnosti vodijo v nenehno spreminjajoče se vzorce. Kroženje namesto linearnosti postane določujoč element. Ob koncu razpravljamo tudi o provokativnem vprašanju, ali je znanost sama po sebi sposobna biti inovativna in se spopasti s kompleksnimi problemi.
Keywords: inovacije; ustvarjalnost; reševanje problemov; sistemi; kompleksni sistemi; teorija sistemov; modeli