Vpliv zrnate strukture na elasto-plastični odziv polikristalnega skupka - Kovač, Marko (Strojniški vestnik, 2002)
Ena od ključnih predpostavk mehanike trdnin je idealiziranje nehomogene mikrostrukture materiala. Ob takšni predpostavki ne moremo natančno napovedati razlik med meritvami odziva različno velikih, a geometrijsko podobnih preskušancev (vpliv velikosti). Za določitev vpliva zrnate strukture na makroskopski odziv je predlagan postopek, ki modelira elasto-plastično obnašanje materiala na mezoskopski ravni. Glavna zamisel je razdelitev trdnine na posamezne dele. Obravnava mikroskopskega elementa je razdeljena na modeliranje naključne kristalne strukture (uporaba Voronojevega mozaika in naključne usmerjenosti kristalne rešetke) ter izračun napetostnega oziroma deformacijskega polja. Glavni namen prispevka je ocena najmanjše velikosti polikristalnega skupka, nad katero se makroskopska nehomogenost zrnate strukture danega materiala porazgubi in zato ni pričakovati, da bi povzročala opaznejši vpliv velikosti.
Keywords: mikrostructure materialov; strukture zrnate; skupki polikristalni; polja deformacijska; kristali; mikrostruktura; zrnatost; deformacija