Physical characteristics as indicators of performance in young alpine skiers in Super-G - Puhalj, Stojan (Annales kinesiologiae (Koper), 2024)
Namen: Namen raziskave je ugotoviti povezanost med telesnimi značilnostmi in uspešnostjo mladih alpskih smučarjev v superveleslalomu. Metode: V raziskavi je sodelovalo 42 tekmovalcev v alpskem smučanju kategorije U16 (23 dečkov, 19 deklic) v starosti 14–15 let. Telesne značilnosti so bile izmerjene z napravama Inbody 720 za analizo telesne sestave in 3D telesnim skeniranjem. Podatki o uspešnosti so bili pridobljeni iz uradnih zapisov Smučarske zveze Slovenije za tekmovalno sezono 2018/19 v kategoriji U16. Analizirane spremenljivke so vključevale telesno višino, telesno težo, obseg stegen, obseg pasu, obseg prsnega koša, obseg ramen, delež mišične mase, delež maščobne mase, indeks telesne mase in odstotek maščobe v telesu. Za oceno povezave med telesnimi značilnostmi in uspešnostjo v superveleslalomu smo uporabili Pearsonove korelacijske koeficiente in multiplo regresijsko analizo. Rezultati: Pri dečkih so bile ugotovljene pomembne povezave med telesno težo, obsegom stegen, obsegom prsnega koša, deležem mišične mase in uspešnostjo v superveleslalomu. Pri deklicah so bile pomembne povezave med obsegom pasu, obsegom prsnega koša in deležem telesne maščobe. Model multiple regresije je pojasnil 73 % variance z uspešnostjo pri dečkih in 59 % pri deklicah, čeprav model sam po sebi ni bil statistično pomemben za napovedovanje uspešnosti. Zaključek: Telesne značilnosti, zlasti delež mišične mase in telesni obsegi, so pomembno povezane z uspešnostjo v superveleslalomu pri mladih alpskih smučarjih. Ti izsledki poudarjajo pomembnost prilagojenih vadbenih programov, ki upoštevajo posamezne telesne značilnosti za optimizacijo tekmovalnega uspeha v alpskem smučanju.
Keywords: alpine skiing; Alpsko smučanje; body composition; kazalniki uspešnosti; mladi športniki; performance indicators; physical characteristics; Super-G; superveleslalom; Športniki; telesna sestava; telesne značilnosti; young athletes