Slovenski začetki medicine dela v Idriji v 18. stoletju - Zupanič Slavec, Zvonka (Medicinski razgledi, 1996)
Medicina dela ima med specializiranimi vejami medicine na Slovenskem eno najdaljših tradicij. Ni naključje, da se je že v začetku 18. stoletja začela razvijati ravno v Idriji. Idrijski rudnik živega srebra, ki je za španskim Almadenom drugi največji na svetu, je štiri stoletja pripadal habsburškemu dvoru. Da bi si lastniki zagotovili čim večji izkop, so vpeljali zdravstveno in socialno varstvo idrijskih rudarjev veliko prej kot drugod; kronične zastrupitve z živosrebrnimi hlapi so namreč močno zmanjševale delovno storilnost. Prvi in hkrati eden najpomembnejših zdravnikov v Idriji J. A. Scopoli je v svojem delu De Hydrargyro Idriensi Tentamina Physico-Chymico-Medica temeljito opisal simptomatiko kronične zastrupitve z živim srebrom in se take del iz medicine dela, higiene in toksikologije. Njegovi pEllenbog, Paracelsus, Mattioli in drugi. Članek predstavlja rudniku v17. in 18. stoletju in se osredotoči na Scopolijevo mineraloško-medicinsko razpravo o rudarjih v živosrebrnem rudniku in o merkurializmu oični zastrupitvi z živim srebrom.
Keywords: medicina dela; zgodovina; history; Idrija