Določanje porabe energije gospodinjstev v okviru regionalnega načrtovanja porabe - Franković, Bernard (Strojniški vestnik, 2000)
V tem prispevku je analizirana poraba energije gospodinjstev v okviru regionalnega načrtovanja porabe. Raziskava je bila opravljena za Primorsko-goransko območje na Hrvaškem. Ta analiza je temeljila na raziskavi gospodinjstev z metodo prostorske razdelitve. Za ta namen je bila regija posebej razdeljena v 14 con, ki so bile določene glede na geografske, klimatske in ekonomske značilnosti kakor tudi glede na različno gostoto poseljenosti in urbanizacije. Analiza je obsegala izračune za celotno porabo energije za celotno regijo in tudi za vsako posamezno cono. Še več, analizirali so energijske vire in uporabo le-te za ogrevanje, pripravo tople sanitarne vode, kuhanje ter drugo. Predstavljeni so bili tudi nekateri parametri, npr.:število družinskih članov, gospodinjskih aparatov ter avtomobilov, ki so odvisni od življenjskega standarda, toda so tudi v povezavi s porabo energije. Rezultati te raziskave so osnova za pripravo projekta plinifikacije v regiji.
Keywords: gospodinjstva; poraba energije; analize porabe; strukture porabe; analize; Croatia; Hrvaška