Regulation of sexual harassment in the academic environment - Filipčič, Katja (Annales. Series historia et sociologia, 2024)
Članek analizira regulacijo spolnega nadlegovanja – kot oblike nezaželenega, vendar manj invazivnega spolnega vedenja (v primerjavi s posilstvom in spolnim nasiljem kot težjim posegom v spolno samoodločbo), hkrati pa kot težje oblike diskriminacije na podlagi spola – v akademskem okolju. Poudari, da se spolno nadlegovanje ne naslavlja zgolj s pravnimi predpisi, ampak tudi z etičnimi kodeksi. Prikaže, da je spolno nadlegovanje priznano kot kršitev etičnih norm in javne etike v kodeksih številnih stanovskih združenj, obenem pa je tudi pravno regulirano – tako z zakonskimi in podzakonskimi predpisi kot z drugimi splošnimi akti. Članek obravnava razlike med regulacijo z etičnimi kodeksi in pravnimi predpisi (ki so oprte na razlikovanje med moralo in pravom), ter opozarja na izzive opredelitve spolnega nadlegovanja iz perspektive temeljnih načel kazenskega prava. Članek obenem raziskuje različne oblike odgovornosti, ki so relevantne za člane akademske skupnosti. S sklepno obravnavo vloge internih pravilnikov ponudi vpogled v njihovo strukturo in regulacijo spolnega nadlegovanja v slovenskih visokošolskih organizacijah.
Keywords: academia; akademsko okolje; ambiente accademico; codes of ethics; codici etici; criminal liability; disciplinary liability; disciplinska odgovornost; etični kodeksi; internal regulations; interni pravilniki; kazenska odgovornost; liability under employment law; molestie sessuali; odgovornost po delovnem pravu; regolamenti interni; responsabilita disciplinare; responsabilita lavorativa; responsabilita penale; sexual harassment; Spolno nadlegovanje; univerza; Višje in visoke šole