Vloga in pomen narodnih manjšin v čezmejnem sodelovanju. Primer manjšin v Sloveniji in Slovencev v sosednjih državah - Zupančič, Jernej (Razprave in gradivo - Inštitut za narodnostna vprašanja (1990), 2005)
Prispevek obravnava funkcije manjšinskega prebivalstva na obmejnih območjih. Od pretežno konfliktnega potenciala v preteklosti so se mnoge manjšinske skupnosti razvile v pobudnike in nosilce različnih oblik čezmejnega sodelovanja. Prispevek na primeru manjšin v Sloveniji in Slovencev v sosednjih državah analizira pogoje njihove povezovalne vloge in jih ilustrira z nekaj primeri.
Keywords: Slovenia; Slovenija; narodne manjšine; čezmejno sodelovanje; zamejski Slovenci; slovenska manjšina; politična geografija