Cerkniško polje kot primer poseljenega kraškega ranljivega območja - Smrekar, Aleš (Geographica Slovenica, 2000)
Vpliv človeka v kraškem ranljivem območju je prikazan na poseljenem Cerkniškem polju. Nosilnost okolja je zaradi načeloma skromnih regeneracijskih sposobnosti voda, odvisna od količine vode. Ob višjem vodnem stanju, ko del Cerkniškega polja prekriva presihajoče Cerkniško jezero, so samočistilne sposobnosti vode boljše, ob nižjem pa se na celotnem polju kažejo neugodne lastnosti kraških voda. Onesnaženje je seveda posledica avtohtonega in alohtonega obremenjevanja različnih dejavnosti.
Keywords: kras (geologija); kraška polja; Cerkniško polje; onesnaževanje voda; varstvo voda; ekološko ravnotežje; Slovenia; Slovenija