Simbolni slog v Cankarjevi osebnoizpovedni prozi - Avsenik Nabergoj, Irena (Slavistična revija, 2005)
Prispevek na podlagi Cankarjeve osebnoizpovedne proze in publicistike odkriva notranjo razmerje med njegovo osebno izkušnjo, metaforiko in slogom. Z odkrivanjem razvoja, pomena in vloge izpovedi in simbolov v njegovih delih kaže na izvirnost njegove literature v razmerju do sočasnega evropskega simbolizma in pisateljevih literarnih vzornikov.
Keywords: Cankar, Ivan, 1876-1918; ironija; literarne študije; moderna; Moderna Therapeutics; simbolika; Slovene literature; slovenska književnost; slovenska proza; stilistika; stylistics