Correlations between fatigue and variations in material constants of PLZT ceramics - Levstik, Adrijan (Kovine zlitine tehnologije, 1998)
Korelacije med utrujanjem in materialnimi konstantami 8/65/35 PLZT-keramike sobile raziskane s simultano meritvijo utrujanja in odvisnosti piezoelektrične rezonance od števila preklopnih ciklov. Enako odvisnost od števila preklopnih ciklov kot remanentna polarizacija imajo tudi realni in imaginarni deli kompleksnih dielektrične in piezoelektrične konstante. Realni in imaginarni del kompleksne elastične konstante ter električni, mehanski in piezoelektrični faktor kvalitete pa se med utrujanjem ne spreminjajo, kar pomeni, da med utrujanjem ni prišlo do mehanske degradaacije vzorca.
Nadaljuje se kot: Materiali in tehnologije
Keywords: ceramic; keramika; piezoelektriki; utrujanje materiala; mehanske lastnosti; električne lastnosti