Najstarejši ohranjeni knjižnični katalog na Slovenskem - Južnič, Stanislav (Knjižnica, 2008)
V prispevku je predstavljen protestantski del kataloga gornjegrajskih knjig škofijskega vikarja Filipa Terpina (1655) kot najstarejši ohranjeni knjižni katalog na Slovenskem, razen popisov posameznih slovenskih protestantov. Težišče pričujoče raziskave je na prirodoslovnih delih, povezanih s protestanti. Opisani so prvotni lastniki nekaterih gornjegrajskih knjig.
Keywords: Terpin, Filip, 1605-1683; Schönleben, Janez Ludvik, 1618-1681; zasebne knjižnice; knjižnični katalogi; biografije; slovenski protestanti; Slovenia; Slovenija; zgodovinski pregledi