Roma teaching assistants in primary schools - Bačlija Brajnik, Irena (Teorija in praksa, 2019)
Izmed številnih ukrepov za izboljšanje integracije Romov v nacionalni izobraževalni sistem, se zlasti enega pojmuje kot posebej uspešnega: romske pomočnike/-ce. Čeprav so romski pomočniki/-ce mednarodno promovirani/-e in priporočani/-e, nekateri predstavniki Romov ostajajo previdni, kar zadeva njihovo prisotnost v razredu, ker je njihova učinkovitost lahko vprašljiva in lahko njihova podrejenost učiteljem/-icam deluje tako, da marginalizirani učenci/-ke ostajajo v podrejenem položaju. V pričujočem članku na temelju empirične raziskave ugotavljamo, da se mehanizem romskih pomočnikov/-ic v Sloveniji dobro izvaja, vendar so v podrejenem položaju v razmerju do učiteljev/-ic in so skupaj z romskimi učenci/-kami pogosto fizično ločeni/-e od preostalega razreda. Vendar pa vzdržujejo zelo prijateljski medsebojni odnos tako z učiteljem/-ico kot z učenci/-kami in večinoma delujejo kot kulturni in jezikovni most.
Keywords: Elementary school; Instructional systems; integracija; Izobraževalni sistemi; Osnovna šola; Romanies; Romi; romski pomočniki; segregacija; učno osebje