The greek infinitive in variable deliberative, principally dependent questions - Kavčič, Jerneja (Linguistica (Ljubljana), 2004)
V prvem delu članka so predstavljene osnovne značilnosti rabe nedoločnika v vsebinskih odvisnih deliberativnih vprašalnih stavkih, kot so se razvile v poklasični in zgodnejbizantinski grščini. Poseben poudarek je namenjen nedoločniku v tej skladenjski vlogi v dveh zgodnjebizantinskih proznih delih (v Viti Teodorja iz Sikeona in v Pratum Spirituale), kjer so bile opažene nekatere novosti v primerjavi z rabo nedoločnika v odvisnih vprašalnih stavkih v zgodnejšuh obdobjih. Drugi del prispevka predstavlja poskus interpretacije odvisnih deliberativnih nedoločniških polstavkov s stališča teorije naravnosti.
Keywords: grščina; nedoločnik; skladnja; stavek; syntax; teorija naravnosti