Digitalne vsebine tržnih znamk in participacija porabnikov - Stojanovski, Sara (Akademija MM, 2015)
Digitalne vsebine tržnih znamk se v stroki vse bolj uveljavljajo kot eden izmed pomembnejših trendov in so odgovor na spremenjeno medijsko okolje. V tem okolju se spreminja tudi vloga porabnikov, ki se iz pasivnih spreminjajo v aktivne. K aktivnosti porabnikov sodi tudi koncept participacije. Namen prispevka je bil ugotoviti, kateri tipi digitalnih vsebin tržnih znamk participacijo bolj ali manj spodbujajo. To smo raziskali s primerjavo lastnih digitalnih vsebin z vsebinami, kjer je potreben zakup prostora oz. s spletnim oglaševanjem. Preverili smo predpostavko, da je spletno oglaševanje v novem medijskem okolju vse manj učinkovito. Pri tem smo za metodo uporabili študijo primera; analizirali smo kampanjo digitalnih vsebin tržnih znamk. Ugotovitve analize so pokazale, da digitalne vsebine v praksi dobivajo vedno večji pomen, vendar same po sebi niso zadostne. V skladu s teorijo o konvergenci medijev je za uspeh še zmeraj ključna kombinacija plačanih, lastnih in prisluženih medijev.
Keywords: advertising; blagovne znamke; digitalna tehnika; digitalne komunikacije; marketing; oglaševanje; svetovni splet; trženje; tržno komuniciranje