Combined modality treatment with organ preservation in invasive bladder cancer - Čufer, Tanja (Radiology and oncology (Ljubljana), 2000)
Izhodišča. Radikalna cistekomija je še vedno standarden način zdravljenja mišičnoinvazivnega raka sečnega mehurja. Kljub hudi invalidnosti se pri polovici bolnikov v letih po posegu pojavijo oddaljeni zasevki, ki so vzrok njihovi smrti. Zaradi tega smo v zadnjih letih pri teh bolnikih preizkusili kombinirano zdravljenje z možnostjo ohranitve sečnega mehurja. Do sedaj objavljeni izsledki petih skupin kažejo, da je preživetje bolnikov zdravljenihz kombinacijo transuretralne resekcije (TUR), kemoterapije in obsevanja ter z ohranitvijo mehurja v primerih doseženega popolnega odgovora na zdravljenje, primerljivo s preživetjem bolnikov zdravljenih s cistekomijo. Ob tem okoli 60 do 70% bolnikov ohrani funkcionalen sečni mehur, petletno preživetje teh bolnikov pa je okoli 40%. Najpomembnejši napovedni dejavnik učinkovitega zdravljenja je popolen odgovor na TUR, kemoterapijo ali kemoradioterapijo. Skrben nadzor bolnikov z rednimi cistoskopskimi pregledi pa omogoča takojšnjo rešitveno cistektomijo. Zaključki. Kombinirano zdravljenje raka sečnega mehurja z ohranitvijo organa omogoča pri določenih bolnikih podobno stopnjo ozdravitve in preživetja kot radikalna cistektomija, ob enem pa omogoča tudi ohranitev sečnega mehurja in njegove funkcije. Pričakujemo, da bo na podlagi bioloških dejavnikov v prihodnosti mogoče v naprej izbrati bolnike z večjo verjetnostjo odgovora na kemoradioterapijo, kar bo še izboljšalo rezultate kombiniranega zdravljenja in omogočilo ohranitev sečnega mehurja več bolnikom.
Keywords: Bladder neoplasms; Combined modality therapy; Cystectomy; Drug therapy; Methods; operativno zdravljenje; Radiotherapy; rak (medicina); sečni mehur; Surgery; Survival analysis; zdravljenje