The acute effect of mental fatigue on strength endurance in young kickboxers - Kürkcü Akgönül, Esra (Annales kinesiologiae (Koper), 2024)
Študija je bila izvedena zaradi proučitve akutnih učinkov mentalne utrujenosti (MF) na vzdržljivost moči pri dobro treniranih mladih kikbokserjih. Sodelovalo je 17 šport-nic in športnikov (starost: 15,76 ± 1,44 leta; višina: 167,06 ± 8,63 cm; telesna teža: 62,03 ± 10,63 kg). Uporabljena je bila metoda ponovljenih meritev. V skladu s tem so udeleženci opravili tri treninge: predpripravo, kontrolo in psihično utrujenost. V pre-dpripravi so bili zbrani demografski podatki in največja mogoča hitrost ene ponovitve (1RM) pri vajah z dvigom na klop (BP) in sklece (SQ). Športniki so vzdržljivost moči izvajali do 60-odstotne izčrpanosti 1RM, beležili so število ponovitev (NOR) in čas gi-banja (MT). V seji MF so udeleženci pred testom moči opravili 30-minutno Stroopovo nalogo. Za ugotavljanje razlik v NOR in MT med sejami in razlik v meritvah glede na spol je bil uporabljen t-test za parne vzorce. Uporaba MF je pomembno zmanjšala SQ-NOR za 34,5 %, SQ-MT za 36,88 %, BP-NOR za 22,71 % in BP-MT za 28,27 % (p<0,05). Glede na spol je MF pomembno negativno vplivala na SQ-NOR, SQ-MT in BP-MT pri ženskah in moških in na BP-NOR samo pri športnicah (p<0,05). Rezultat raziskave je, da 30-minutna uporaba MF negativno vpliva na vzdržljivostno zmoglji-vost moči spodnjih in zgornjih okončin pri mladih kikbokserjih. V zvezi s tem se morajo mladi kikbokserji 30 minut ali več pred treningom in tekmovanjem izogibati dejavnos-tim, ki povzročajo duševno utrujenost, kot so uporaba digitalnih zaslonov ali reševanje vprašanj ali ugank v okviru družbenih omrežij, kar prepreči morebitno izgubo mišične zmogljivosti.
Keywords: Borilne veščine; endurance; kickboxing; kikboksing; mental fatigue; mladi športnik; moč; psihična utrujenost; strength; Telesna pripravljenost; vzdržljivost; young athlete