Težke kovine v tleh in rastlinah poplavnega območja Drave - Godina, Helena (Koraki v znanost, 2020)
V raziskavi smo želeli ugotoviti, kolikšna je vsebnost težkih kovin (Zn, Cd, Pb, Cu, As) v tleh in rastlinah poplavnega območja Drave in kako se njihova vsebnost spreminja z oddaljenostjo od reke. Po odvzemu, pripravi vzorcev in meritvah z metodo ICP-MS smo ugotovili, da pri vzorcih tal, odvzetih v bližini struge Drave, vsebnost težkih kovin presega predpisane mejne vrednosti. Z oddaljevanjem od reke se kaže trend padanja koncentracije težkih kovin, pri čemer smo v najbolj oddaljenih merjenih točkah zaznali vrednosti, ki so bile manjše od mejnih. Tudi v vzorcih tkiv rastlinskih vrst japonski dresnik (Fallopia japonica), žlezava nedotika (Impatiens glandulifera), navadna robida (Rubus fruticosus), navadni regrat (Taraxacum officinale) in širokolistni trpotec (Plantago major) smo zaznali trend upadanja koncentracij z oddaljenostjo od struge. Ugotovili smo tudi, da japonski dresnik in žlezava nedotika vsebujeta visoke koncentracije predvsem kadmija in cinka. Obe omenjeni rastlini imata veliko biomaso, kar pomeni, da kopičita velike količine omenjenih kovin in bi ju lahko uporabljali za bioremediacijo tega območja.
Keywords: bioakumulacija; bioremediacija; masna spektrometrija; poplavno območje; težke kovine