La dimension métalinguistique de la morphologie du français non conventionnel - Perko, Gregor (Linguistica (Ljubljana), 2013)
Članek, ki se umešča med t. i. leksematske (ang. word/lexeme-based) pristope k besedotvorju, proučuje najznačilnejše morfološke postopke, ki bogatijo besedišče slenga francoskih predmestij: preobračanje zlogov (fr. verlanisation), krajšanje (fr. troncation), podvajanje zlogov (fr. réduplication) in dodajanje psevdopripon (fr. pseudo-suffixation). Vsi ti postopki sodijo v sfero t. i. zunajgramatikalne morfologije in temeljijo na aplikaciji različnih metajezikovnih operacij, ki na nesistematičen način posegajo skoraj izključno na formalno plat jezikovnega znaka. V prvem delu analiziram morfološke operacije predmestnega slenga glede na različne kriterije, ki gramatikalno morfologijo ločijo od zunajgramatikalne, v prvi vrsti seveda operacije metajezikovnega značaja. V drugem delu te operacije analiziram glede na različne vrste jezikovnih omejitev (ang. constraints, fr. contraintes) (morfofonološke, morfološke in leksikalne), tako tiste, ki so značilne zgolj za francoščino, kot tiste univerzalnejše.
Keywords: argo; argot; besedotvorje; formation des mots; français; français non-conventionnel; francoščina; French; leksematika; lexématique; metajezik; métalangage; morfologija; morphologie; sleng; word formation