Podnebna tipizacija Slovenije po podatkih za obdobje 1991–2020 - Ogrin, Darko (Dela - Oddelek za geografijo Filozofske fakultete v Ljubljani, 2023)
V prispevku je predstavljena podnebna tipizacije Slovenije za klimatološko obdobje 1991–2020. Izhodišče za členitev je bila Köppen-Geigerjeva klasifikacija, ki pa je pregroba za prikaz vseh podnebnih specifik Slovenije. Z upoštevanjem dodatnih temperaturnih in padavinskih kriterijev smo slovensko podnebje razčlenili na štiri osnovne tipe z devetimi podtipi: zmerno sredozemsko (obalno in zaledno), zmerno celinsko (severovzhodne, vzhodne in jugovzhodne ter osrednje Slovenije), gorsko (višjega in nižjega gorskega sveta) in podgorsko podnebje (zelo vlažno in vlažno).
Keywords: climate classification; climate types; climatogeography; klimatogeografija; Köppen-Geiger climate classification; Köppen-Geigerjeva klasifikacija; podnebne klasifikacije; podnebni tipi; Slovenia; Slovenija