Sistem CRISPR/Cas9 in njegova uporaba v genetskem inženirstvu - Srpčič, Anja (Farmacevtski vestnik, 2023)
Sistem CRISPR/Cas9 je nedavno odkrit pridobljeni bakterijski imunski odziv proti virusom in tujim DNA, ki vstopajo v bakterijsko celico. Sistem CRISPR/Cas9 tujo DNA po vstopu v bakterijsko celico prepozna in jo razgradi. Pri tem del tuje DNA vključi v lasten genom, tako da ostane »spomin« na tujo DNA, ki omogoča hitro prepoznavo in razgradnjo pri vnovični okužbi. Bistvo sistema je prepoznavanje kratkih zaporedij tuje DNA s pomočjo vezave na komplementarno kratko zaporedje RNA in endonukleazo Cas9, ki po prepoznavi in vezavi tujo DNA razgradi. Z odkritjem tega imunskega sistema bakterij so se pojavile široke možnosti za njegovo uporabo v biotehnološke namene. V zadnjem desetletju so razvili metode za izbijanje, utišanje in aktivacijo praktično katerega koli gena v katerem koli organizmu. Sistem CRISPR/Cas9 omogoča hitro, učinkovito in specifično spreminjanje genoma. V preglednem članku predstavljamo mehanizem delovanja imunskega odziva bakterij CRISPR/Cas9 in možnosti uporabe v biotehnološke in biomedicinske namene.
Keywords: CRISPR/Cas9; Genetski inženiring; genetsko urejanje; genska terapija; Imunski odziv; izbijanje genov