Moderna tehnologija za podporo izvajanju dnevnih aktivnosti - Moharić, Metka (Rehabilitacija (Ljubljana), 2022)
Dogajajo se take spremembe starostne strukture svetovne populacije, zaradi katerih bo po svetu primanjkovalo negovalcev. Njihovo delo bo morala nadomestiti tehnologija. Tehnologija, ki podpira izvajanje osnovnih dnevnih aktivnosti na področju dolgotrajne oskrbe, še ni široko sprejeta. Na splošno lahko tehnologijo oziroma robote za podporo izvajanja dnevnih aktivnosti razdelimo v dve večji skupini. To so roboti za podporo in roboti za pomoč pri socializaciji. Tako za raziskovalce kot tudi razvijalce tehnologije na področju izvajanja dnevnih aktivnosti je nujno potrebno razumevanje tako robotike kot tudi potreb pri izvajanju dnevnih aktivnosti. Njena uporaba prinaša določene prednosti, pojavljajo pa se tudi nova vprašanja v povezavi z njeno uporabo in sprejemanjem. Verjetno nekaterih dnevnih aktivnosti nikoli ne bomo predali v roke tehnologiji, saj je človeški stik še vedno potreben.
Keywords: Activities of Daily Living; dnevne aktivnosti; rehabilitation; Robotics; robotika; socializacija; socialization; technology; tehnologija