Stanje populacije močvirskega krešiča Carabus variolosus (Coleoptera: Carabidae) v Natura 2000 območju Ličenca pri Poljčanah, SV Slovenija - Bedjanič, Matjaž (Acta entomologica slovenica (Ljubljana), 2021)
Na območju Natura 2000 Ličenca pri Poljčanah smo prvič sistematično raziskali razširjenost, relativne abundance in varstveni status močvirskega krešiča Carabus variolosus nodulosus Creutzer, 1799.V letih 2019 in 2020 je bila vrsta zabeležena na skupaj 37 od 52 vzorčenih lokalitet. Naseljuje manjše gozdne potoke, povirja in močvirne izvire v gozdnatem, gričevnem delu območja, medtem ko se ne pojavlja v negozdnatih ravninskih delih območja.Predstavljeni so podatki o relativnih abundancah vrste na posameznih lokalitetah. Predlagana je ozka osrednja varstvena cona tik ob gozdnih potokih in povirjih, kjer se je potrebno strogo izogibati vsem gozdnogospodarskim in drugim posegom.Po naši oceni je populacija močvirskega krešiča na območju Natura 2000 Ličenca pri Poljčanah trenutno v ugodnem ohranitvenem stanju.
Keywords: carabidae; Carabus variolosus; coleoptera; conservation status; distribution; Habitatna direktiva; Habitats directive; hygrophilous carabid; Natura 2000; razširjenost; Slovenia; Slovenija; varstveni status; vlagoljubni krešič; Žuželke