Distanzunterricht während der Covid-19-pandemie - Smajla, Tilen (Scripta manent (Ljubljana), 2023)
V raziskavi smo se osredotočili na stališča slovenskih univerzitetnih predavateljev in študentov do študija na daljavo in njegovih didaktičnih perspektiv. Z izbruhom pandemije COVID-19 so se vse pe-dagoške dejavnosti iz fizičnih učilnic preusmerile na splet, kar je bil velik izziv tako za univerzitetne predavatelje kot za študente. Namen naše raziskave je bil raziskati odnos predavateljev in študentov do spletnih predavanj med trajanjem pandemije COVID-19. Rezultati raziskave naj bi predavateljem in študentom ponudili rešitve in predloge v primeru, da bi se takšna situacija ponovno pojavila. Razi-skovalni vzorec sestoji iz 992 univerzitetnih študentov in 179 univerzitetnih predavateljev. Postavljeni sta bile dve raziskovalni hipotezi. Rezultati kažejo, da predavatelji večinoma soglašajo s trditvami, kar pomeni, da imajo večinoma pozitiven odnos do predavanj po spletu. Nasprotno pa študenti s trditvami večinoma ne soglašajo. Kaže, da bi bilo potrebno natančneje pojasniti obveznosti, ki jih imajo preda-vatelji pri študiju po spletu, ter obveznosti in potrebe, ki jih imajo študenti. Vpričo takšnih rezultatov bi univerzitetnim predavateljem priporočali resen razmislek o njihovih didaktičnih pristopih in metodah, ki jih je treba prilagoditi novonastalemu stanju in tudi razvoju novih strategij za spletni študij v primeru nove pandemije ali ponovnega zaprtja izobraževalnih inštitucij.
Keywords: COVID-19 pandemic impact; didactic perspectives; didaktični vidik učenja na daljavo; distance learning attitudes; pandemija covida-19; professors’ perceptions; stališča do učenja na daljavo; students’ perspectives; študenti; univerzitetni predavatelji