Herbersteini na Hrastovcu - Grahornik, Matjaž (Časopis za zgodovino in narodopisje, 2021)
Gospostvo z gradom Hrastovec pri Lenartu je bilo v posesti izvorno štajerske plemiške rodbine Herberstein v dveh obdobjih, med letoma 1482 in 1802 ter med letoma 1909 in 1945. Prispevek natančneje obravnava njihovo prvo lastniško obdobje. Čeprav je glavna hrastovška veja Herbersteinov izumrla šele leta 1813, se je moral njen član, grof Karel Friderik gospostvu zaradi ogromnih dolgov oziroma bankrota leta 1715 prisilno odpovedati. Kljub temu je ostalo v rokah Herbersteinov, saj ga je kupil grof Janez Ernest iz mlajše stranske veje glavne veje na Herbersteinu. Po izumrtju te stranske veje je Hrastovec leta 1792 pripadel grofu Janezu Antonu iz starejše stranske veje omenjene glavne veje. Ta ga je leta 1802 prodal Pauerjem.
Keywords: 1482/1802; 1909/1945; genealogy; Herberstein (noble family); Herbersteini; Hrastovec-Grad (Hrastovec, Slovenia); Hrastovec-Grad (Hrastovec, Slovenija); land tenure; plemiške rodbine; Rodoslovje; Styria; Štajerska; zemljiška posest; Zgodovina