Optična polarizacijska mikroskopija za analizo struktur v tekočih kristalih - Ambrožič, Milan (Vakuumist, 1998)
Optična polarizacijsk mikroskopija je uporabna za raziskave struktur tekočih kristalov v omejeni geometriji, na primer v tankih steklenih celicah ali v steklenih kapilarah. Eksperimentalne mikroskopske slike navadno primerjamo s tistimi, ki jih izračunamo teoretično. S tako ptimerjavo lahko preverjamo ujemanje med teoretično napovedanimi strukturami tekočih kristalov in dejanskimi v eksperimentih.
Keywords: tekoči kristali; polarizacijska mikroskopija; polarizacija