Sistemsko zdravljenje napredovalega melanoma - Karakaš, Izidora (Placebo, 2025)
Melanom je najsmrtonosnejša oblika kožnega raka. Pri napredovali obliki bolezni pogosto zaseva v možgane, kar dodatno poslabša prognozo in zmanjša možnost preživetja. Imunoterapija in tarčna terapija predstavljata pomemben preboj v onkološkem zdravljenju, saj bistveno podaljšata preživetje in upočasnita napredovanje bolezni. Pri izbiri optimalne terapevtske strategije zdravnik upošteva mednarodno uveljavljene smernice ter celostno presoja širok nabor kliničnih in bioloških parametrov. Personalizirana obravnava pomembno zmanjša tveganje za pojav neželenih učinkov ter za razvoj odpornosti proti tarčnim zdravilom in imunoterapiji.
Keywords: advanced melanoma; brain metastases; immune-checkpoint; immunotherapy; Imunoterapija; inhibitors; Melanom; možganske metastaze; napredovali melanom; tarčna terapija; targeted therapy; zaviralci imunskih nadzornih točk