Državljanski in etnični nacionalizem v odnosu do etničnih manjšin - Bešter, Romana (Razprave in gradivo - Inštitut za narodnostna vprašanja (1990), 2001)
Članek predstavlja študijo dveh različnih teoretičnih modelov nacionalizma - etničnega in državljanskega - ter analizo prednosti in slabosti posameznega modela (predvsem) v odnosu do etničnih manjšin. Državljanski nacionalizem je bistveno povezan z državo in teži k oblikovanju enotne, kulturno homogene skupine znotraj že obstoječih specifičnih političnih mej. Vsi državljani so hkrati tudi pripadniki iste (politične) nacije, imajo enake pravice in so enaki pred zakonom. Nacionalna pripadnost ni v naprej določena, temveč je stvar izbire. V etničnem nacionalizmu pa je pripadnost naciji (narodu) podedovana in ne izbrana. Povezanost med člani etnične nacije temelji na krvnih vezeh, na skupnem izvoru in posebnih etničnih značilnostih, česar praktično ni mogoče pridobiti drugače kot z rojstvom v skupnosti. Teoretične opredelitve etničnega in državljanskega nacionalizma so v članku dopolnjene s primeri iz prakse - model etničnega nacionalizma je prikazan na primeru Nemčije, model državljanskega nacionalizma pa na primeru Francije.
Keywords: narodne manjšine; etnične skupine; narodna identiteta; etnični odnosi; etnični konflikti; nacionalizem; nationalism