Sodobni pristopi k organiziranosti zdravstvene nege: procesna organizacija - Kamenšek, Petra (Obzornik zdravstvene nege, 2004)
V prispevku je predstavljen pristop k modelu procesne oblike organiziranosti sistema zdravstvene nege z izhodišči vodenja in zahtev izvajalcev zdravstvene nege. Bistvo procesne oblike organiziranosti je v prilagajanju kadrovske in organizacijske strukture zahtevam posameznega procesa in ne obratno. Dogaja se, da ob slabši prilagojenosti struktur zahtevam procesa le-ti postanejo togiin okorni, meje med oddelki in funkcijami izrazitejše. Procesna usmerjenost zahteva generalističen, celovit pristop k zadovoljitvi potreb uporabnika storitve z izvajalcem storitev zdravstvene nege, ki presega raven specializacij.
Keywords: Health Care; Marketing Of Health Services; Negovalne službe; Nursing Care; Nursing Process; Nursing Services; organizacija zdravstva; Organization And Administration; Postopek, ocenjevanje (zdravstveno varstvo); Process Assessment (Health Care); Trženje zdravstvenih služb; zdravstvena dejavnost; Zdravstvena nega; Zdravstvena nega, proces