The role and activities of custodians of aristocratic collections in Bohemia in the 19th century and first half of the 20th century - Radostová, Šárka (Acta historiae artis Slovenica, 2023)
V številnih evropskih državah je bilo od renesanse naprej običajno, da so skrb za obsežne zbirke v lasti plemičev zaupali posebnim uslužbencem. Pričujoča študija se osredotoča na obdobje od začetka 19. stoletja do konca druge svetovne vojne. Posamezniki, izbrani za analizo, skupaj predstavljajo približno sto petdeset let skrbi za zbirke v plemiških rezidencah. Akademski slikar František Horčička, nekdanji mestni rabelj Carl Huss ter zakonca Wilhelmina in Karl Vincenz Auersperg so se zbirkam posvečali v 19. stoletju, profesor Josef Schmoranz in odvetnik Josef Polák pa v prvi polovici 20. stoletja.
Keywords: aristocracy; aristocratic collections; aristokracija; art collections; Auerspergi; Carl Huss; custodians of art collections; Czechia; František Horčička; inventarji umetnostnih zbirk; inventories of art collections; Josef Polák; Josef Schmoranz; Karl Vincenz Auersperg,; Metternich, Klemens Wenzel Nepomuk Lothar von; plemiške zbirke; Rudolf Josef Colloredo-Mannsfeld; skrbniki umetnostnih zbirk; umetnostne zbirke; Wilhelmina Auersperg